Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Menu

Er bestaan zoveel kleuren en tinten met ieder zijn eigen kleuropbouw, dat een kleine wijziging al invloed heeft op de kleur. Als je drukwerk gaat bestellen moet dat er uit zien als de vorige keer dat er geleverd is. Dat is verreweg het belangrijkste om in de gaten te houden, maar ook het lastigste om te garanderen.

Hoe je kleuren ziet is afhankelijk van een groot aantal factoren, deze kunnen verschillen van moment tot moment. De kleuren in de omgeving van je monitor spelen een belangrijke rol, maar ook de kleurwarmte en hoeveelheid aanwezig licht, eventuele oogafwijkingen of enige mate van vermoeidheid op dat moment. 

Voor het weergeven van kleuren werken wij voornamelijk met het RGB– en het CMYK-model.

RGB staat voor de primaire kleuren rood, groen en blauw. Het RGB-model wordt gebruikt bij het mengen van licht, voor bronnen die zelf licht produceren. Denk aan je pc of het scherm van je telefoon/tablet.

De afkorting CMYK staat voor cyaan, magenta, yellow (geel) en key (zwart). CMYK wordt gebruikt voor objecten die het licht alleen weerkaatsen, zoals papier. Door deze vier kleuren in verschillende verhoudingen (rasters) te mengen, kunnen we alle kleuren in het CMYK-spectrum afdrukken, vergelijkbaar met uw eigen printer. 

In principe is vrijwel elke monitor afgesteld op het RGB kleurprofiel, maar hoe de kleuren worden weergegeven kan toch per monitor verschillen. Het rood op het ene beeld is het rood op het andere beeld niet. Veel monitoren bieden de mogelijkheid om de kleurinstellingen aan te passen of te kalibreren. Het kalibreren kan helpen, maar het is geen absolute garantie dat de kleur die je te zien krijgt overeen komt met het uiteindelijke drukwerk.

Het is dus heel lastig om een beeld te beoordelen, zelfs binnen dezelfde drukkerij kan er kleurverschil ontstaan.

Oorzaken hiervan kunnen zijn:
• Kleine aantallen worden digitaal geprint en grote aantallen met offset drukmachines. Deze machines werken beiden wel degelijk met een CMYK kleuropbouw en rasters.
• Verschillende papiersoorten; dikte, glad oppervlak, gebleekt papier, soortelijk gewicht van papier, coated en uncoated papier hebben  ook zo hun effect op de kleuren tijdens de productie.
• Als er tijdens de nabewerking van het product laminaat wordt aangebracht t.b.v. de duurzaamheid, dan kan deze dunne laag ook van invloed zijn op de kleur.
• Het werkklimaat binnen de drukkerij, vochtigheidsgraad en temperatuur zijn van invloed op de inktopname van het papier, daarom wordt deze altijd goed in de gaten gehouden.

'Het is natuurlijk belangrijk dat de kleur overeenkomt met voorgaand drukwerk.'

Het is natuurlijk belangrijk dat de kleur overeenkomt met voorgaand drukwerk en de nadrukkelijke wens van de klant. Wij zijn continue bezig om die kleurverschillen zo minimaal mogelijk te houden. Door steeds de nieuwe opdrachten af te stemmen met de drukker, kennis van papiereigenschappen op de inkten te bespreken en het gebruik van kleurmodellen en/of kleurenwaaiers, blijven wij steeds weer scherp met de controle tijdens en na de productie.

Dan zijn er ook nog PMS kleuren
Het Pantone Matching Systeem gaat uit van kleuren die alleen met een code aangeduid worden en verzameld zijn in een kleurenwaaier. Zoals we CMYK kleurcodes voor drukwerk hebben en RGB kleurcodes voor beeldschermen, zo zijn PMS kleuren ontwikkeld om exact de juiste kleur uit de drukpers te krijgen. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. Het zijn gestandaardiseerde kleuren die overal ter wereld hetzelfde zijn.
Ook bij PMS kleuren moet er rekening  gehouden worden met de hierboven genoemde oorzaken. Zij hebben de kleurafwijking met coated papier (glad, gestreken papier) en uncoated papier (grovere structuur, ongestreken papier) wel aangepakt. De oplossing hiervoor is een extra codering aan de kleur en een tweede kleurwaaier waarbij je direct de resultaten naast elkaar kunt houden.

Terug naar overzicht